KPN kan klanten uiterlijk in 2016 4G aanbieden met snelheden tot 200 Mbit/s. Gebruikers kunnen nu theoretisch 50 Mbit/s halen en bereiken in de praktijk vaak 20 Mbit/s. Door het veel grotere verbruik met 4G, krijgen consumenten de komende jaren veel grotere databundels voor hetzelfde geld. Dat zei KPN-topman Eelco Blok dinsdag in een vraaggesprek met 4Gdekking.nl, na afloop van een live talkshow waarmee KPN de uitrol van het 4G-netwerk over heel Nederland vierde.
KPN maakte dinsdag bekend dat niet alleen de uitrol van 4G in heel Nederland is voltooid, maar dat sinds het eerste kwartaal 1 miljoen KPN-klanten gebruik maken van een 4G-abonnement. KPN heeft in totaal circa 3,5 miljoen klanten met een abonnement. Daarmee ligt KPN voor op de prognose, vertelde Blok. De telecomprovider had verwacht de mijlpaal van 1 miljoen pas na het tweede kwartaal te bereiken. “Onze klanten zijn zo enthousiast dat ze overal 4G-dekking hebben, dat steeds meer mensen overstappen op een 4G-abonnement”, constateerde bestuursvoorzitter Blok.
Als jullie als KPN nu al 1 miljoen klanten op het 4G-netwerk hebben. Wat zijn jullie verwachtingen voor eind dit jaar?
Blok: “Van tevoren hadden we ingeschat tussen de 1,5 en 2 miljoen klanten op 4G. Gezien het tempo waarin onze klanten nu overstappen naar 4G, ben ik ervan overtuigd dat we de 2 miljoen klanten wel halen. Daarna zal de groei doorzetten, maar minder hard. Uiteindelijk gaat iedereen over op 4G, maar ik weet niet op welke termijn. Voor een groot aantal mensen is 3G voorlopig ook snel genoeg. Al was het maar omdat ze een toestel hebben dat geen 4G aan kan. Maar ook voor hen is de groei van het aantal 4G-klanten goed nieuws. Er is daardoor meer ruimte op 3G, waardoor ook onze 3G-klanten beter en sneller mobiel internet hebben.”
Jullie hebben nu het 4G-netwerk over Nederland uitgerold, maar is er aan de achterkant (de backbone genoemd) voldoende capaciteit om aan het einde van het jaar twee miljoen klanten ook de beloofde snelheid te bieden?
“Behalve dat we antennes hebben geplaatst, zijn we ook drukdoende geweest om de sites waar de antennes hangen aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Inmiddels hebben we 70 procent van alle antennes aangesloten op glasvezel. Dat is nodig, omdat we door 4G veel grotere datahoeveelheden moeten verwerken. We blijven daarom de komende maanden investeren in de achterkant en verwachten dat eind 2014 80 procent van de sites op glasvezel zit. Daarmee kunnen we de data van die twee miljoen klanten goed verwerken.”
Veel klanten van KPN zijn tevreden over de snelheid en stabiliteit van het 4G-netwerk. Toch worden lang niet altijd de download- en uploadsnelheden gehaald waarmee jullie adverteren. Hoe kan dat?
Blok (terwijl hij de Speedtest-app op zijn iPhone start): “Dat heeft met name te maken met de afstand tot de antenne, die is bepalend voor de snelheden die je kunt halen. Hoe verder je van de paal af bent, hoe lager de snelheid. Daarnaast ligt de snelheid in gebouwen lager, door stalen constructies of folies die in gebouwen zijn verwerkt. Neemt niet weg dat de snelheden vele malen hoger zijn dan bij 3G en het netwerk heel stabiel is. Op een paar witte vlekken na hebben onze klanten in heel Nederland toegang tot het 4G-netwerk.”
En wat is de 4G-downloadsnelheid op uw toestel?
“9 Mbit/s. Vind ik niet slecht voor hier binnen.”
Maar het kan nog veel sneller met 4G?
“Zeker. We hebben nu als eerste de 800 Mhz-frequentie uitgerold. Dat gaan we nu verder optimaliseren. We proberen zo goed mogelijk de laatste witte vlekken op de kaart in te vullen. De 100 procent halen we niet, maar we komen een eind in die richting. Daarna starten we met de uitrol van het 1800 Mhz-frequentie. De snelheid die we daarmee kunnen halen, ligt weer hoger dan met de 800 mHz. Zodra de 1800 mHz-netwerken beschikbaar zijn, kunnen onze abonnees daarvan gebruik maken.”
Moet je een speciaal en duurder abonnement hebben om gebruik te maken van de snellere 1800 mHz-frequentie?
“Nee, die komt beschikbaar voor alle abonnees. De prijs van hun abonnement blijft hetzelfde, ze krijgen alleen meer snelheid.”
Hoe ziet de toekomst van 4G eruit? Welke snelheden kunnen we de komende jaren verwachten?
“We hebben in een Belgisch laboratorium vorig jaar al testen uitgevoerd met LTE Advanced, zeg maar 4G+. Dat is een techniek waarbij je de 4G-frequenties kunt combineren en optimaliseren. Wij hebben dat gedaan met de 800, 1800 en 2600 mHz-banden. In lab-omstandigheden bereikten we destijds downloadsnelheden van 300 Mbit/s. Dergelijke snelheden haal je in de praktijk niet, maar we schatten in dat 200 Mbit/s haalbaar moet zijn. In 1 à 2 jaar kunnen we die snelheden aan consumenten aanbieden. Of we dat ook gaan doen, hangt af van de vraag van consumenten. We houden de markt scherp in de gaten om te peilen wat de behoefte is.”
Wat consumenten met 4G scherp in de gaten houden, is hun dataverbruik. Uit jullie eigen onderzoek blijkt dat consumenten met 4G drie keer zo veel video kijken als met 3G. Dan ben je snel door je databundel heen. Met de nog hoger wordende snelheden, gaat dat alleen maar sneller in de toekomst. Een interessant businessmodel voor KPN?
“Klanten komen financieel bij ons niet voor een verrassing te staan. Ze hoeven bij ons niet extra te betalen voor gebruik buiten hun bundel. Wij begrenzen dan wel de snelheid. Als klant kun je dan bijvoorbeeld wel whatsappen, maar je mist de beleving van 4G. Klanten kunnen vervolgens voor een paar euro hun databundel verruimen, maar dat hoeft niet. Gezien het stijgende verbruik verwachten we dat klanten grotere databundels nemen bij een 4G-abonnement.”
Dat gaat dan flink in de papieren lopen?
“Dat valt mee. De prijs van databundels zal in de toekomst gelijk blijven, verwacht ik, maar je krijgt straks voor datzelfde bedrag veel meer data. Die trend hebben we in Amerika en Azië al gezien. Op die continenten lopen ze qua 4G voor op ons. In die landen zijn databundels van 30 tot 50 GB heel normaal. Daar dient wel bij worden aangetekend dat ze, zeker in Amerika, veel meer geld betalen voor databundels. Die prijzen liggen zo twee, drie, zelfs vier keer hoger dan in Nederland.”
Lachend: “Daar kijk ik wel eens met een jaloerse blik naar.”
Mari
Beste lezers,
Ik heb nu een 4G abonnement met 2000 mb, wordt dit dan in de toekomst 4000 mb, voor hetzelfde geld ???.
Als ik het verhaal van de heer Blok zo lees, gaat KPN echt iets doen voor hun klanten ???.
Maar eerlijk is eerlijk 4G is echt prima, alleen je moet opletten anders ben je snel door je 2000 mb heen.
4gdekking.nl
Hallo Mari,
Wat precies de prijzen van de databundels in de toekomst worden, is nog onduidelijk. Daarover heeft Blok geen uitspraken gedaan. Maar ik sluit niet uit dat het in die orde van grootte is. Je ziet nu al dat de prijzen van 2GB worden aangeboden voor hetzelfde bedrag als 1 GB een jaar geleden. Als we echter volop 4G gaan verbruiken, ben ik inderdaad benieuwd hoe snel we daar doorheen zijn. Voordeel is dat je buiten je bundel niet extra hoeft te betalen. Maar je hebt natuurlijk geen 4G om halverwege de maand met gprs-snelheid te zitten. ^EW
Appie
Dat 4g in Amerika duurder is klopt niet,je hebt daar voor 50 dollar een Abo met alles onbeperkt
Zelf een pre-paid gehad voor 30 dagen met zelfs ongelimiteerd bellen naar het buitenland,koste met 70 dollar 🙂