Om in de toekomst het toenemende dataverkeer door 4G goed te kunnen afhandelen en om storingen te voorkomen, bouwt Vodafone een grote, nieuwe netwerkcentrale in Eindhoven. Deze netwerkcentrale, met de veelbelovende naam SuperSwitch, heeft een grote, flexibele capaciteit en kan in geval van storingen volledig worden overgenomen door centrales op andere locaties.
Met de bouw van de SuperSwitch wil Vodafone grote storingen als in 2012 voorkomen. Destijds ontstond brand in een netwerkcentrum in Rotterdam, waardoor Vodafone-klanten lange tijd grote problemen hadden met met bellen en internetten op hun smartphone en tablet. Probleem was destijds dat de andere centrales niet in staat waren de netwerkcapaciteit van het uitgebrande centrum over te nemen. Vodafone gaat daarom van 12 kleinere netwerkcentrale over naar slechts drie grote, zwaar beveiligde netwerkknooppunten die als elkaars back-up fungeren. De grote netwerkcentrales worden redundant gebouwd. Dat wil zeggen dat in de centrale alle apparatuur meervoudig aanwezig is, waardoor bij storingen intern direct andere apparatuur de taak kan overnemen.
In het eerste netwerkcentrum in Eindhoven heeft Vodafone twee zalen van elk 330 m2 vol staan met servers, datakasten en switches. Vodafone verwacht, door de toenemende vraag naar dataverkeer, dat die capaciteit in vijf jaar 2 tot 2,5 keer zo groot is. Vodafone heeft in het oosten van het land een tweede locatie op het oog. Naar een derde plek voor een netwerkcentrale wordt nog gezocht.
Noodzaak
Volgens Mallik Rao, CTO Vodafone Nederland, is de nieuwe inrichting noodzakelijk voor de continuïteit van het Vodafone-netwerk. “Het netwerkknooppunt in Eindhoven gaan we de komende maanden bouwen en vervolgens vullen met netwerkapparatuur die momenteel nog verspreid is over verschillende netwerklocaties. Dat gebeurt gefaseerd, zodat we de continuïteit en kwaliteit van het netwerk en diensten kunnen waarborgen.”
Energiezuinig
“De reductie in netwerkcentrales is ook nog eens goed voor het milieu”, vervolgt Rao. “We passen de nieuwste en schoonste energietechnieken toe en kunnen beter inspelen op vraag en aanbod, waarmee we onze energie-efficiëntie vergroten.” Vodafone realiseert die duurzaamheid onder meer door het nieuwe netwerkknooppunt te voeden met 100 procent windenergie. Daarnaast wordt er gekoeld met buitenlucht in plaats van energieverslindende koelmachines.”
FastForward
De bouw van de SuperSwitch-locatie is onderdeel van het FastForward-programma van Vodafone. Met dat programma, waarvoor in drie jaar 270 miljoen euro is uitgetrokken, wil Vodafone haar klanten altijd en overal snel en stabiel mobiel internet kunnen aanbieden. Vodafone zegt in september een landelijke dekkend 4G-netwerk in Nederland te hebben voor snel internet. Daarnaast maakte de provider vorige week bekend voor het einde van het jaar 4G+ aan te bieden in vijftig Nederlandse steden. Met 4G+ kunnen theoretisch snelheden tot 225 mbit/s worden gehaald.
Reageer